Djuren

I enighet med 4Hs riktlinjer arbetar vi på gården med att bevara gamla svenska lantraser vilket är djur som är speciellt anpassade för vår miljö. Bland annat har vi gutefår och jämtgetter som är utrotningshotade raser. Hos oss skall djuren leva i en lugn och trivsam miljö. Det är viktigt att de inte blir stressade eller på annat sätt far illa. Vi är därför noggranna med hur vi tar hand om djuren och hur de behandlas av personal, medlemmar och besökare. Vi umgås med djuren på deras villkor.

Kor
Korna på gården är köttdjur och de går ute året om. Volvo Lastvagnar sponsrar hagarna som korna går i och korna hjälper i sin tur till att hålla terrängen öppen genom att beta där. På våren kommer kalvarna efter att ha legat nio månader i magen. Kalvarna diar i ungefär sex månader och sedan säljs de genom Scan som hittar lämpliga köpare.
1_Logg_KoFamiljen ko:
Mamma – Ko
Pappa – Tjur
Barn – Kalv

 

Hästar
Kättilsröd har cirka tolv hästar i varierande storlekar som används till ridskolan, ponnyledning och knattegrupper. Några av hästarna ägs av gården och övriga är inhyrda. Hästarna är mycket populära och lockar många ungdomar till gården som sedan blir intresserade och hjälper till med övriga djur också.
1_Logg_HastFamiljen häst:
Mamma – Sto
Pappa – Hingst
Barn – Föl

 

Får
På gården finns den utrotningshotade rasen gutefår. Djuren är från början inköpta från Nordens Ark. Fåren får ett till två lamm per år som efter att de diat i ungefär fem månader säljs. Fåren klipps på vår för att de skall äta bättre före lammning. På hösten klipps fåren igen för att då se att de inte fått några skador och för att de skall äta upp sig inför vintern.
1_Logg_FarFamiljen får:
Mamma – Tacka
Pappa – Bagge
Barn – Lamm

 

Getter
På Kättilsröds 4H gård har vi jämtlandsgetter. Rasen är en svensk lantras och är utrotningshotad. Djuren är inköpta från Skansen i Stockholm. På vårarna kan du se busiga små killingar som skuttar runt i hagen.
1_Logg_GetFamiljen get:
Mamma – Get
Pappa – Bock
Barn – Killing

 

Grisar
På gården har vi minigrisar vilket är tamsvin. Grisarna är små och väger som vuxna runt 20-40 kilo.
1_Logg_GrisFamiljen gris:
Mamma – Sugga
Pappa – Galt
Barn – Kulting

 

Höns och Ankor
På Kättilsröd finns olika slags höns, bland annat Islandshöns. När hönorna inte är ute och pickar efter mat kan du se dem ligga inne i sitt hem och ruva på ägg. På gårdsplanen och vid vår lilla damm är det stor chans att du får se myskanka som lugnt vankar omkring. Berätta gärna för era barn att det är helt okej att titta på fåglarna, men att de inte vill bli klappade. Titta på avstånd och gå inte efter dem, då blir de rädda. Både hönorna och ankorna lägger ägg som vi säljer. Kontakta personalen om du vill köpa färska, ekologiska ägg.
1_Logg_HonaFamiljen höns:
Mamma – Höna
Pappa – Tupp
Barn – Kyckling

 

1_Logg_AnkaFamiljen anka:
Mamma – Anka
Pappa – Andrake, drake, andrik eller ankbonde
Barn – Ankunge eller Älling

 

Kaniner
1_Logg_KaninI trädgården runt huset finns våra kaniner i sina burar. Vi har många olika raser av kaniner. På Kättilsröds 4H gård föder vi upp Gotlandskaniner. Rasen är en svensk lantras och har varit utrotningshotad. På somrarna kan du ofta se söta små kaninungar som skuttar runt i någon av burarna. Kaninungarna ligger i mammans mage i ca 4 veckor innan de tittar ut. Efter 10 veckor kan de flytta från sin mamma.

 

 

Katter
1_Logg_KattVåra katter smyger omkring på gården. Det är inte heller ovanligt att de ligger och sover hopkrupna till små bollar. Ibland vill katterna komma och mysa, men om de går iväg så följ inte efter dem, de blir stressade av det.

 

 

Omgivningen
1_Logg_GulsparvDet är inte bara djuren på gården, i ladugården och i hagarna som är spännande att titta på. Missa inte att ta en promenad på de fina stigarna runt gården och spana efter fåglar, småkryp och andra djur som bor i skogen. Du kommer även se många olika växter. Kommer du på våren får du se myrorna som springer omkring bland vitsippor och skogsstjärnor på marken. På sommaren kanske du får se en gulsparv flyga omkring vid hagarna. På hösten kan du se de vackra färgerna på löven som faller till marken och på vintern kanske du ser småfåglar flyga omkring och leta mat i skogen.