4H

4H är en ideell barn- och ungdomsorganisation som är politiskt och religiöst obunden. 4H finns i ett 80-tal länder världen över. Organisationen startade i USA 1902 med syfte att utbilda ungdomar i moderna jordbrukstekniker. Till Sverige kom 4H 1918.

4H-logga4H står för Huvud (kunskap), Hjärta (medkänsla), Hand (färdighet) och Hälsa (sunt levnadssätt) och vår symbol är en fyrklöver med ett H på varje blad. Mottot är att ”lära genom att göra” vilket leder till att vi använder både hjärna och hand samtidigt. När vi tar hand om och umgås med djuren lär vi oss mycket om dem. Detsamma gäller när vi vistas i naturen. Vi lär oss även att respektera och ta hand om vår omvärld. När natur, djur och människor samspelar på ett bra sätt har vi en god miljö att umgås i vilket tillsammans med aktiviteter där kropp och hjärna används utgör en bra grund för sunt liv och god hälsa. Verksamheten bygger på demokrati där medlemmarna får vara med och påverka sin fritid vilket ger barn och ungdomar möjlighet att lära sig engagemang, respekt för andra och att arbeta demokratiskt. Djur, natur och medmänniskor skall alltså rymmas i hjärtat.

Det här leder tillsammans till 4H’s vision att ”alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden”.

Medlemskap
Som medlem i 4H får du bland annat vara med och sköta om djuren, baka, gå på kurser och åka på utflykter tillsammans med de andra medlemmarna. Du får även möjlighet att vara med på våra läger. Våra medlemmar omfattas av en kollektiv olycksfallsförsäkring som gäller på 4H:s samtliga aktiviteter. Läs mer under Aktuella priser och tider